Alle kolmasosa suomalaisista käyttää säännöllisesti hammasvälituotteita, kuten hammaslankaa1. Myös hampaiden harjauksessa on puutteita, sillä vain neljä viidesosaa 30 vuotta täyttäneistä naisista ja hieman yli puolet miehistä sanoo harjaavansa hampaansa vähintään kahdesti päivässä2.

– Hampaiden pinnalle muodostuva plakki aiheuttaa reikiä, iensairauksia ja pahanhajuista hengitystä. Hampaissa on viisi pintaa, joista hammasharja puhdistaa vain kolme, kertoo hammaslääkäri Jasmine Ben- Ami.

– Hammasvälituote pudistaa hampaat sieltä, mihin hammasharja ei ylety, Ben- Ami jatkaa.

Käypä hoito -suosituksen mukaan aikuisten lisäksi yläkoululaisten tulisi puhdistaa hammasvälit päivittäin3. Aikuisilla uusia reikiä muodostuu eniten juuri hammasväleihin. Hammaslääkärit ja suuhygienistit suosittelevat hammaslankaa, -tikkuja tai -väliharjoja.

Helpointa hammasvälien puhdistus on yleensä iltaisin, sillä aamuisin voi olla kiire päivän askareisiin. Hammasvälit suositellaan puhdistettavan ennen harjausta.

– Hammasvälituote kannattaa valita hammasvälien koon mukaan. Joskus samaan hampaistoon voi useampaakin erilaista hammasvälituotetta, jos hammasväleissä on suuria kokoeroja tai erityisen hankalia kohtia. Sopivat välineet löytyvät kokeilemalla, neuvoja kannattaa kysyä. Saatavilla on lukuisia eri vaihtoehtoja ja kokoja, joista jokainen löytää varmasti itselleen mieluisan tuotteen, sanoo Ben- Ami.

Ikääntyvien hampaattomuus on vähentynyt selvästi 2000-luvulla ja ikääntyvillä on aiempaa enemmän omia hampaita. Lisäksi osa- tai kokoproteesia käyttää entistä harvempi. Omat hampaat ja hammasvälit vaativat hammasproteesia enemmän hoitoa.

 Lue lisää hammasvälien puhdistuksesta

Hammaslääkärin vinkit päivittäiseen hampaidenhoitoon:

  1. Harjaa hampaat kahdesti päivässä
  2. Puhdista hammasvälit päivittäin hammaslangalla, -lankaimella tai hammasväliharjalla
  3. Nauti päivän aikana 3–6 ateriaa ja vältä napostelua
  4. Vältä tupakkaa ja käytä alkoholia kohtuudella

 

Jordan Easy Clean Flosser -hammaslankain aikuisille

Suomen myydyin hammaslankain Jordan Miracle uudistui keväällä 2017. Samalla tuotteen nimi muuttui Jordan Easy Clean Flosseriksi. Se on helppokäyttöinen hammaslankain, joka sisältää fluoria. Pitkän varren avulla myös suun takaosan hammasvälien puhdistaminen on vaivatonta. Tuotepakkaus sisältää lankaimen ja viisi vaihtopäätä. Saatavana on myös 20 vaihtopään täyttöpakkaus.

Päivittäistavarakaupoissa ja apteekeissa myytävän Jordan Easy Clean Flosserin suositushinta on noin 4 euroa.

 

Jordan Kids Flosser -hammaslankain lapsille

Kun hammasvälien puhdistuksen aloittaa jo nuorena, hyvää tapaa tulee jatkettua aikuisenakin. Hampaiden harjaus ja lankailu olisi hyvä tehdä yhdessä vanhemman kanssa. Tästä lapsi saa hyvän mallin, jota jatkaa vanhempanakin. Kuusivuotiailla lapsilla on jo rautahampaita, ja hammasvälit alkavat pienentyä. Jordan tuokin ensimmäisenä Suomeen lasten hammaslankaimen.

Jordan Kids Flosser -hammaslankaimen varsi sopii hyvin lapsen pieneen käteen. Se liukuu vaivatta hammasväleissä myös suun takaosassa. Hedelmäinen maku ja lankaimen hauskat värit motivoivat lasta suunhoitoon. Jordan Kids Flosser soveltuu yli viisivuotiaille. Tuote on saatavilla sinisenä ja pinkkinä.

Jordan Kids Flosserin suositushinta päivittäistavarakaupoissa ja apteekeissa on noin 4 euroa.

 

1 Orkla Care landscape 2016 (PT ja apteekki)

2 Koskinen S, Lundqvist A, Ristiluoma N, toim. Terveys. toimintakyky ja hyvinvointi Suomessa 2011. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportti 68/2012. http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/90832/Rap068_2012_netti.pdf. Viitattu 25.9.2017.

3 Karies (hallinta). Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2014 (viitattu 25.9.2017). Saatavilla Internetissä: www.käypähoito.fi

Lisää luettavaa

Jordan Expert Clean Between

Hammastikkujen pehmeät harjakset ja kaareva muotoilu tekevät hammasvälien puhdistamisesta helppoa ja tehokasta.

Lue lisää

Välitä hammasväleistäsi - tule mukaan Jordanin 21 päivän haasteeseen!

Haasta itsesi kokeilemaan rutiinia, joka antaa syyn hymyillä! #Jordan21Challenge

Lue lisää
Clinic Gum Protector -hammasharjat

Ethän harjaa hampaitasi liian kovaa?

Useimmat meistä tekevät hyvää työtä harjatessaan hampaat kahdesti päivässä. Tiesitkö, että se kuinka kovaa painat harjaa hampaita vasten vaikuttaa myös hampaisiimme? Onneksi hellävaraisemman paineen käyttö…

Lue lisää