Hampaiden narskutus eli bruksismi on tahdosta riippumatonta. Yleisintä se on unen aikana, joten narskuttelija ei itse välttämättä edes tiedä siitä. Jotkut narskuttelevat valveilla, esimerkiksi keskittymistä vaativassa tilanteessa. Narskuttelun eli bruksauksen voimakkuus yltää satunnaisesta ja kevyestä päivittäiseen ja voimakkaaseen. Lievimmillään se on lähes äänetöntä, rajuimmillaan se häiritsee yöunta.

Professori Tiril Willumsen, joka on Oslon yliopistossa erikoistunut lasten hammashoitoon ja käyttäytymiseen, kertoo narskuttelun koskevan lähes joka kolmatta (30 %). Ongelma on siis luultua yleisempi.

Narskuttelun oireet

Leukojen jäykkyys ja kivistys, niskan jäykkyys, jännityspäänsärky ja hampaiden vihlominen voivat viitata siihen, että kärsit tästä vaivasta. Hälytysmerkkejä ovat myös hampaiden reunojen kuluminen ja muut hammasvauriot, leukanivelten naksuminen sekä posken limakalvojen haavaumat.

Jos arvelet oireidesi johtuvan narskutuksesta, ota tarkemmat tutkimukset puheeksi lääkärin tai hammaslääkärin kanssa.

Narskuttelu lapsilla

Lapsuudessa narskuttelu on harmitonta, vaikka se olisi kuuluvaa. Öinen kirskuttelu on myös erittäin tavallista. Useimmilta se jää pois, kun maitohampaat vaihtuvat pysyviin. Asiantuntijoiden mukaan oire voi liittyä hampaiden kasvuun tai muihin kasvukipuihin.

Narskuttelun hoito

Stressaavat elämänvaiheet, kuten tenttijaksot ja haastava työtilanne, voivat aktivoida narskutuksen. Ensin kannattaa kokeilla rentoutusharjoituksia ennen nukkumaanmenoa. Rento keho ja lihaksisto vähentävät narskuttelun todennäköisyyttä.

Ongelmatilanteessa saat apua hammaslääkäriltä. Sinulle voidaan valmistaa henkilökohtainen purentakisko, joka toimii kuin hammassuoja. Se ohjaa kirskuttelun paineen hampaista kiskoon. Moni kokee kiskon käytön rentouttavan poskilihaksia, mikä puolestaan vähentää niskan ja hartioiden jännitystä.

Hammastarkastus

Usein hammaslääkäri tunnistaa narskutteluongelman tavallisen hammastarkastuksen yhteydessä. Silloin hän yleensä haluaa tarkastaa tilanteen muutamia kertoja ennen hoitopäätöstä. Tutkimukseen sisältyy elintapojen ja lääkityksen kartoitus. Tiettyjen fyysisten tai psyykkisten kuormitusten vähentämiseksi hammaslääkäri voi ohjata potilaan neuvottelemaan tukihoidoista lääkärin kanssa.

Lisää luettavaa

Jordan Expert Clean Between

Hammastikkujen pehmeät harjakset ja kaareva muotoilu tekevät hammasvälien puhdistamisesta helppoa ja tehokasta.

Lue lisää

Välitä hammasväleistäsi - tule mukaan Jordanin 21 päivän haasteeseen!

Haasta itsesi kokeilemaan rutiinia, joka antaa syyn hymyillä! #Jordan21Challenge

Lue lisää
Clinic Gum Protector -hammasharjat

Ethän harjaa hampaitasi liian kovaa?

Useimmat meistä tekevät hyvää työtä harjatessaan hampaat kahdesti päivässä. Tiesitkö, että se kuinka kovaa painat harjaa hampaita vasten vaikuttaa myös hampaisiimme? Onneksi hellävaraisemman paineen käyttö…

Lue lisää