Ensin on syytä mainita yksi seikka, josta ollaan yhtä mieltä: harjaushetken pituudesta. Useimmat hammaslääkärit, hammashygienistit ja suunhoitotuotteiden valmistajat neuvovat harjaamaan hampaita kahden minuutin ajan. Myös Suomen Hammaslääkäriliitto neuvoo harjaamaan vähintään kahden minuutin ajan. Pitempiäkin suosituksia näkee, mutta 120 sekuntia pitäisi riittää, kunhan sen tekee säännöllisesti. Useimmat kuitenkin jättävät harjauksen puolitiehen. Kuinka pitkään sinä harjaat hampaita?

Hampaiden harjaamisen monet neuvot

Oikeasta harjaustekniikasta löytää neuvoja joka lähtöön. Siksi kaksi brittitutkijaa John Wainwright ja Aubrey Sheiham selvittivät, mikä on todellisuudessa paras harjaustekniikka.

Tutkimuksessa he keräsivät hammaslääkäriyhdistysten, hammasharjavalmistajien ja hammaslääkäriopiskelijoiden oppikirjojen neuvot. Tulos yllätti: hampaiden harjaukseen saatiin jopa 58 erilaista ohjetta, jotka voitiin jakaa viiteen perustekniikkaan norjalaisen Forskning.no -tiedeuutissivuston uutisoinnin mukaan:

Erilaiset harjaustekniikat

  • Perinteinen vapaa harjaustekniikka: Perinteinen harjausliike edestakaisin.
  • Fones-tekniikka: Pure hampaat yhteen. Pidä harjakset 90 asteen kulmassa hampaisiin nähden ja harjaa pyörivin liikkein.
  • Stillmann-tekniikka: Pidä harjakset edelliseen tekniikkaan verrattuna vähän enemmän pystyssä hampaiden suuntaisesti kohti ikeniä. Harjaa pienin pyörivin liikkein.
  • Muokattu Bass-tekniikka: Harjakset 45 asteen kulmassa, pieni pyöritysliike ja lopuksi pieni vetoliike poispäin ikenestä. Katso video
  • Bass-tekniikka: Kuten edellä, mutta ilman vetoliikettä.

Mitä harjaustekniikkaa Jordan suosittelee?

Mielestämme tärkeintä ei ole tietyn tekniikan valinta – kaikilla on oma suosikkinsa – vaan tärkeintä on, että hampaita tosiaankin harjaa. Hampaiden harjaaminen aamuin illoin vähintään kahden minuutin ajan laadukkaalla, omiin tarpeisiin sopivalla hammastahnalla ja kunnollisella hammasharjalla on paras lähtökohta hyvään suuhygieniaan.

Tärkeää on myös riittävän kevyt harjausvoima, jotta kiille ja ikenet eivät kärsi. Harjaa järjestelmällisesti ja muista, että hampaassa on viisi pintaa. Jokainen täytyy puhdistaa tehokkaasti. Siksi päivittäiseen harjaushetkeen kuuluu myös hammasvälien puhdistaminen esimerkiksi hammaslangalla.

Suunhoitohetken vaiheet

  • Harjaa hampaat hammasharjalla aamuin illoin, kaksi kertaa päivässä.
    Käytä fluorihammastahnaa ja vaihda hammasharjasi riittävän usein.
  • Puhdista hammasvälit päivittäin hammaslangalla, -lankaimella tai hammasväliharjalla.
  • Harjaushetken jälkeen voit halutessasi purskutella suuvettä.
  • Syö terveellisesti ja monipuolisesti. Noudata ateria-aikoja ja vältä napostelua. Käytä janojuomana vettä

 

Lisää luettavaa

Jordan Expert Clean Between

Hammastikkujen pehmeät harjakset ja kaareva muotoilu tekevät hammasvälien puhdistamisesta helppoa ja tehokasta.

Lue lisää

Välitä hammasväleistäsi - tule mukaan Jordanin 21 päivän haasteeseen!

Haasta itsesi kokeilemaan rutiinia, joka antaa syyn hymyillä! #Jordan21Challenge

Lue lisää
Clinic Gum Protector -hammasharjat

Ethän harjaa hampaitasi liian kovaa?

Useimmat meistä tekevät hyvää työtä harjatessaan hampaat kahdesti päivässä. Tiesitkö, että se kuinka kovaa painat harjaa hampaita vasten vaikuttaa myös hampaisiimme? Onneksi hellävaraisemman paineen käyttö…

Lue lisää