Kysymyksiä & Vastauksia: Green Clean -hammastahna aikuisille ja lapsille

Mistä uusiomateriaali saadaan? Miksi hammastahna näyttää erilaiselta kuin tavallinen hammastahna? Miksi luonnollisia ainesosia on 98 %? Lue asiantuntijoiden vastaukset näihin ja muihin kysymyksiin.

Green Clean aikuisten ja lasten hammastahnat

Jordan Green Clean -hammasharjojen myötä jo 40 000 kg vähemmän neitsytmuovia – kehitys jatkuu myös uusissa tuotteissa

Green Clean -hammasharja lanseerattiin Suomessa viime vuonna, ja se on löytänyt tiensä kuluttajien sydämiin.

Green Clean -hammasharja ja sen pakkaus on valmistettu 90-prosenttisesti kierrätysmuovista ja -pahvista. Kierrätysmateriaaleilla Jordan on onnistunut vähentämään jo 40 000 kg:lla neitsytmuovin käyttöä. Green Clean -hammasharja on saanut vuoden 2019 kierrätysmuovituotteen EPRO-palkinnon*, ja se on myös tanskalaisen Politiken-julkaisun ekologisten hammasharjojen testivoittaja.

Jordan Green Clean aikuisten ja nuorten hammastahnoille on myönnetty Joutsenmerkki ja Vegan-merkki, ja tahnat sisältävät 98 % luontaisia ainesosia. Pakkauksesta puolet on kierrätysmuovia.

Hammaslankatuotteiden muoviset osat on valmistettu 100 % kierrätysmuovista, langat ovat vegaanisia ja niiden pakkaukset ovat 100 % kierrätyspahvia. Hammastikut ovat täysin muoviton tuote ja pakkaus on 100 % FCS-sertifioitua kierrätyspahvia.

 

Tietoa Green Clean -hammastahnasta

Green Clean Caries Protection aikuisille ja Green Clean Junior hammastahna lapsille

 

Mitä erilaista Jordanin Green Clean -hammastahnassa on verrattuna muihin luonnollisia ainesosia sisältäviin hammastahnoihin? 

Jordan Green Clean on kehitetty tekemään hyvää sekä hampaille että ympäristölle. Kestävä kehitys on tärkein prioriteettimme, mutta emme tietenkään tingi tuotteen tehosta. Hammastahnassa on fluoria ja ksylitolia, jotka antavat parhaan suojan hampaiden reikiintymistä vastaan. Hammastahnamme on makeutettu luonnollisella stevialla.  Tahnaan on lisätty kamomillauutetta (lasten tahna), jonka vaikutus on tunnetusti rauhoittava, sekä vihreän teen uutetta (aikuisten tahna), joka tunnetaan antioksidanttisista ominaisuuksistaan. Ympäristönäkökulmien takia valitsimme nopeasti biohajoavia ainesosia. Siksi 98 prosenttia ainesosista on luonnollista alkuperää. Hammastahnan mieto vaahdotusaine on valmistettu maissista. Sillä on pohjoismainen joutsenmerkki todisteena ympäristövaikutuksien vähentämisestä ja kuluttajien terveyden vaalimisesta. Molemmat hammastahnat ovat 100-prosenttisesti vegaanisia, ja niillä on Vegan Societyn sertifikaatti.

Hammastahnatuubi on valmistettu kierrätetystä muovista, joka on peräisin elintarvikepakkauksista, eli nämä materiaalit saavat näin uuden käyttötarkoituksen. Kauppoihin tarkoitettu hammastahnojen esillepanoteline on valmistettu kierrätetystä PET-muovista. Annamme muoville uuden elämän, ja noudatamme kierrätystalouden perusteita.

 

Miksi fluori on tärkeää?

Jordan Green Clean -hammastahna (sekä aikuisille että lapsille) sisältää fluoria 1450 ppm. Tutkimuksissa on dokumentoitu, kuinka tehokkaasti fluori vahvistaa hampaita ja ehkäisee kariesta. Fluorista liikkuu epäluuloja, mutta tieteellinen näyttö ei sellaisia tue. Seuraavassa katsausartikkelissa on kuvattu fluorin todistettuja hyödyllisiä vaikutuksia:

Twetman S et al, (2003) Caries‐preventive effect of fluoride toothpaste: a systematic review, Acta Odontologica Scandinavica, 61:6, 347-355

 

Miksi ksylitoli ja fluori yhdessä ehkäisevät reikiintymistä niin tehokkaasti?

Meidän hammastahnoissamme on 10 % ksylitolia. On tieteellisesti todistettu, että fluori yhdessä ksylitolin kanssa antaa paremman suojan reikiintymistä vastaan kuin fluori yksistään. Yhdistelmällä saadaan aikaan parempi dentiinin remineralisaatio verrattuna pelkästään fluoria sisältävään hammastahnaan.

Artikkelista: Gaffar et al, cariostatic effects of a xylitol/NaF dentifrice in vivo, 1998, International Dental Journal.

 

Miksi luonnollisia ainesosia on 98 % eikä 100 %?

Jordan Green Clean sisältää 98 % luonnollisia ainesosia. Loppu 2 % on lisätty hammastahnaan, jotta siinä ei kasvaisi bakteereita ja jotta se antaisi hampaille parhaan suojan reikiintymistä vastaan.

 

Mitä ei-luonnollisia ainesosia tässä 2 %:n ainesosuudessa on?

Tähän osuuteen kuuluu fluori, joka suojaa hampaita reikiintymiseltä. Lisäksi siinä on pieni määrä säilöntäainetta. Se ehkäisee bakteerien kasvua hammastahnassa, jota yleensä säilytetään kosteahkossa ja melko lämpimässä kylpy- tai wc-tilassa.

 

Mikä osa tuubista on kierrätysmateriaalia?

Tuubista jopa 50 % on kierrätysmuovia.

  • Tuubin päässä olevasta pyöreästä laipasta jopa 50 % on valmistettu kierrätysmuovista (50% HDPE / 50% PCR HDPE).
  • Jopa 25 % tuubin pehmeämmästä putkilo-osasta on valmistettu kierrätysmateriaalista.

 

Mistä uusiomateriaali saadaan?

Hammastahnatuubi on valmistettu kuluttajatuotteista saadusta kierrätysmuovista (HDPE). Materiaali on peräisin elintarvikepakkauksista, kuten maito-, vesi- ja nestepulloista, jotka kuluttajat ovat toimittaneet uusiokäyttöön.

 

Mihin jätejakeeseen tyhjä tuubi lajitellaan?

Irrota korkki tuubista, ja laita ne molemmat muovinkeräysastiaan.

 

Miksi hammastahna näyttää erilaiselta (eriväriseltä) kuin tavallinen hammastahna?

Useimpien hammastahnojen hohtavan valkea sävy on peräisin lisätystä väristä. Jordan Green Clean ei sisällä väriaineita, vaan sen väri on luonnollinen. Beesiin vivahtava sävy tulee ainesosista.

 

Miksi hammastahna on paksumpaa kuin tavallinen hammastahna?

Luonnolliset ainesosat tekevät tahnasta hieman sakeampaa. Kun tuubia puristaa tai hieroo muutaman kerran, tahna tulee hyvin ulos tuubista.

 

Kuuluuko valikoimaanne myös fluoriton luonnollinen hammastahna?

Ei. Emme tuo valikoimaan hammastahnaa, joka ei sisältäisi fluoria. Vaikka fluori herättää joissakin huolta, sen reikiintymiseltä suojaava vaikutus on varsin selvästi näytetty toteen. Jordan haluaa tukea hammasterveyttä, ja siksi meidän tahnamme tulevat jatkossakin sisältämään fluoria.

 

Hammastahnassa on siis ksylitolia. Tarvitaanko fluoria silti, vain paremman yhteisvaikutuksen saamiseksi?

Fluoria tarvitaan hammastahnassa joka tapauksessa. Fluorilla on varsin hyvin dokumentoitu vaikutus reikiintymistä vastaan, ja yhdessä ksylitolin kanssa se nopeuttaa kiilteen remineralisaatiota.

 

Green Clean -hammastahnassa on väittämä ”100% Vegan”. Eivätkö kaikki hammastahnat ole vegaanisia?

Monet nykyisin myytävistä hammastahnoista ovat vegaanisia, mutta glyseriiniä sisältävä hammastahna voi olla poikkeus. Glyseriini voi olla joko kasvi- tai eläinperäistä.