Suomalaisista yllättävän harva harjaa hampaansa kaksi kertaa päivässä, ja monelta hampaat jäävät varsinkin aamuisin pesemättä. Mutta hammasvälituotteita käyttää vielä sitäkin harvempi. Kannattaisi. Jos nimittäin suunsa haluaa oikeasti puhtaaksi, harjan lisäksi kannattaa ehdottomasti tarttua myös lankaimeen.

Radio Aallon suosikkijuontaja Jenni Alexandrova kokeili hammasvälien puhdistusta säännöllisesti kolmen viikon ajan. Alexandrova kertoo olevansa hyvin tarkka hampaiden hoidostaan, mutta hammasvälit olivat kuitenkin jääneet tähän asti vähemmälle huomiolle. Testijakson ansiosta hammasvälien puhdistus ja uudenlaiset tuotteet tulivat nyt tutuiksi, ja tapaa on helppo jatkaa tulevaisuudessakin:

–  Suosikkini on hammasharjan näköinen hammaslankain Easy Clean Flosser, jonka käyttö on niin nopeaa, ettei toimenpidettä voi enää mitenkään kutsua työlääksi, Jenni Alexandrova kertoo tyytyväisenä.

Samaan hammasvälien puhdistushaasteeseen lähti mukaan Anna Koskisen viisihenkinen perhe. Helsinkiläisessä lapsiperheessä on hampaat aina pesty aamuin illoin mukisematta. Testiviikkojen aikana Koskinen kuitenkin tajusi, että sinänsä hyvissä pesurutiineissa olikin ollut parantamisen varaa. Suun voi saada huomattavasti puhtaammaksi ihan pienillä muutoksilla.

Hämmästyttävän paljon hyötyä

Anna Koskinen kertoo, että hammasvälituotteiden käyttö oli aiemmin jäänyt vain ajatuksen asteelle.
Tutkimukset kuitenkin kertovat armotta, että pelkkä harjaaminen puhdistaa ainoastaan 65 prosenttia hampaiden pinnasta. Koskinenkin oli toki kuullut, että hampaita kannattaa langata, mutta karut luvut yllättivät silti.

– En tiennyt, että lankaamisesta on niin paljon hyötyä! Luulin, että hampaiden pesu riittää, Koskinen pohtii.

Anna Koskinen otti miehensä ja kolmen lapsensa kanssa hammasvälien puhdistamisen osaksi perheen arkea kolmen viikon koejakson ajaksi. Merkittävin hyöty oli Koskisen mukaan uudenlainen, raikas tunne suussa.

– On oikeasti sellainen tunne, että hampaat ovat nyt puhtaat! Koskinen hymyilee.

Aluksi hammasvälien puhdistus lohkaisi perheen illasta enemmän aikaa. Koskinen lupaa kuitenkin, että rutiini vauhdittuu ripeästi, kun sen tekee säännöllisesti. Nyt perheenäiti arvioi, että hammasvälien puhdistaminen vie häneltä aikaa muutamista kymmenistä sekunneista minuuttiin – melko vähän siis.

– Kyllä se vaatii alkuun viitsimistä. Mutta kannattaa jaksaa yrittää, sillä lopputulos on sen väärtti, Koskinen kannustaa.

Kylpyhuoneen hyllylle onkin nyt vakiintunut oma paikka hammasvälituotteille: tästä uudesta tavasta aiotaan pitää jatkossa kiinni!

 

Lapsetkin lankaamaan

Perheen 5-, 6- ja 9-vuotiaat lapset lähtivät innolla ja uteliaina mukaan kokeilemaan tuotteita. Lasten hammasvälit voivat olla hyvinkin erikokoisia, ja se on huomioitu myös hammasvälituotteiden valikoimassa. Tuotteiden iloiset värit ja mukava muotoilu miellyttivät perheen pienimpien silmää, ja suosikkiväreistä tuli jopa kinaa.

– Kannattaa antaa lasten valita itse lankaimensa väri, sillä se on motivaation kannalta yllättävän tärkeä juttu, Koskinen vinkkaa.

Lasten hammasvälien puhdistus vaatii aikuiseltakin osallistumista, jotta se varmasti tulee tehtyä. Sen sijaan että joka hammasväliä kytätään tarkasti, aikuisen rooli on pikemminkin olla mukana kannustamassa lasta. Tärkeintä Koskisen mukaan on, että hammasvälien puhdistamisesta muodostuu jo nuorella iällä hyvä tapa, joka toivottavasti jatkuu aikuisuuteen asti.

– Ei se varsinaisesti ole hauskaa, mutta kuitenkin ihan mukavaa! 9-vuotias Kiira kertoo rehellisesti ajatuksiaan uudesta puhdistusrutiinista.

 

Tikku, lankain vai hammaslanka?

Jokaisen omat suosikkituotteet löytyivät lopulta yllättävän nopeasti, jo kokeilujakson ensimmäisenä iltana. Lapset nappasivat Kids Flosser -tuotteensa käyttöön saman tien, ja Koskinen ihastui erityisesti kumisiin Clean Between -hammastikkuihin. Tikkujen helppo ja nopea käytettävyys ratkaisivat. Myös 3-in-1 Flosser tuli ahkeraan käyttöön sekä lapsilla että aikuisilla, sillä siinä yhdistyvät näppärästi niin hammaslangan, -tikun kuin kielenpuhdistajankin ominaisuudet.

Perheensä kokemuksen perusteella Koskinen uskaltaakin suositella, että hammasvälien puhdistusta aloittelevan kannattaa ehdottomasti testata ennakkoluulottomasti erilaisia tuotteita, jotta juuri ne omille hammasväleille sopivat vaihtoehdot löytyvät.

ANNAN PERHEEN SUOSIKKITUOTTEET

Jordanilla on laaja valikoima erilaisia ja erikokoisia hammasvälituotteita, joista jokainen voi löytää itselleen mieluisan tuotteen. Kokeile esimerkiksi näitä helppokäyttöisiä tuotteita hammasvälien puhdistamiseen:

  • Jordan Easy Clean Flosser on helppokäyttöinen hammaslankain, joka sisältää fluoria. Pitkän varren avulla myös suun takaosan hammasvälien puhdistaminen on vaivatonta.
  • Jordan 3 in 1 Flosser -hammaslankaimessa on yhdistetty kolme huippuominaisuutta: hammaslanka, hammastikku ja kielenpuhdistaja. Lankaimet on helppo ottaa mukaan kätevässä uudelleen suljettavassa pussissa.
  • Jordan Clean Between -hammastikut poistavat ruokaa ja plakkia tehokkaasti ja hellävaraisesti. Pienet kumiset harjakset hierovat ikeniä ja stimuloivat verenkiertoa.
  • Jordan Kids Flosser -hammaslankaimen varsi sopii hyvin lapsen pieneen käteen. Se liukuu vaivatta hammasväleissä myös suun takaosassa. Hedelmäinen maku ja lankaimen hauskat värit motivoivat lasta suunhoitoon. Jordan Kids Flosser soveltuu yli viisivuotiaille.

Lisää luettavaa

Jordan Expert Clean Between

Hammastikkujen pehmeät harjakset ja kaareva muotoilu tekevät hammasvälien puhdistamisesta helppoa ja tehokasta.

Lue lisää

Välitä hammasväleistäsi - tule mukaan Jordanin 21 päivän haasteeseen!

Haasta itsesi kokeilemaan rutiinia, joka antaa syyn hymyillä! #Jordan21Challenge

Lue lisää
Clinic Gum Protector -hammasharjat

Ethän harjaa hampaitasi liian kovaa?

Useimmat meistä tekevät hyvää työtä harjatessaan hampaat kahdesti päivässä. Tiesitkö, että se kuinka kovaa painat harjaa hampaita vasten vaikuttaa myös hampaisiimme? Onneksi hellävaraisemman paineen käyttö…

Lue lisää