Montako hammasta sinulla on?

Yhteen ihmiselämään kuuluu kaksi hampaistoa. Ensin maitohampaita, sitten pysyviä hampaita. Montako hammasta lapsella on? Moniko niistä vaihtuu? Entä montako hammasta on aikuisella?

lapsen hampaidenharjaus

Hampaan osat ovat kruunu ja juuri. Kruunu on hampaan näkyvä osa. Juuri kiinnittyy ikeneen ja leukaluuhun. Hampaan rakenne on kerroksellinen. Sisimpänä on ydinontelo, jossa on hampaan ydin eli pulpa. Hammasjuuri kiinnittyy leukaan kiinnityskudoksen säikeillä. Juuren kärjestä menee pulpaan verisuonia ja hermoja. Ydinonteloa ympäröi dentiini eli hammasluu. Sitä puolestaan peittää kiille. Lasimainen kiille on kehon kovinta kudosta.

Montako hammasta lapsella on?

Hampaiden puhkeamisikä vaihtelee yksilöllisesti. Ensimmäiset hampaat voivat pilkistää esiin jo kolmikuisella vauvalla, joillakin vasta yhden vuoden iässä. Tiedetään myös vastasyntyneitä, joilla on ollut näkyviä hampaita. Hampaiden muodostuminen eli mineralisoituminen alkaa nimittäin varhain, raskausviikolla 14–18.

Lapsella on 20 maitohammasta: kahdeksan etuhammasta, neljä kulmahammasta, neljä välihammasta ja neljä poskihammasta.

Montako hammasta irtoaa?

Hampaiden vaihtuessa kaikki maitohampaat irtoavat pysyvien hampaiden tieltä. Useimmilla hampaiden vaihtuminen alkaa 6-vuotiaana, mutta ei ole tavatonta, että ensimmäiset hampaat irtoavat 5-vuotiaana ja viimeiset vasta 14-vuotiaana.

Kaikki maitohampaat löystyvät ja irtoavat. Niiden tilalle kasvavat pysyvät hampaat.

Pysyvät hampaat

Yleensä pysyvät hampaat ovat puhjenneet 14 vuoden ikään mennessä, mutta tässäkin on yksilöllistä vaihtelua. Aikuisella on normaalisti 32 hammasta. Lukuun sisältyvät neljä viisaudenhammasta, jotka puhkeavat tyypillisesti 17–22-vuotiaana. Kaikille niitä ei kuitenkaan tule, ja silloin hampaita on siis 28.

Hampaiden tehtävät

  • Etuhampaat: Kummassakin leukaluussa on neljä etuhammasta. Niiden tehtävä on leikata ja pitää kiinni, joten niillä on hyvä nyhtää ruoasta pieniä paloja.
  • Kulmahampaat: Kulmahampaat ovat etuhampaiden ja poskihampaiden välissä. Niitä on kummassakin leukaluussa kaksi. Pitkä, kapea ja terävä hammas sopii puremiseen.
  • Poskihampaat: Leukaluun perimmäiset hampaat ovat sopeutuneet ruoan hienontamiseen jauhamalla.