Töhnäkerros kielen päällä? Apua!

Suun terveydenhoitoon kuuluu muutakin kuin hammaspesu. Huolehditko myös kielesi hyvinvoinnista?

hampaidenpesu

Kielen ansiosta tunnistat makuja, pystyt nielemään ja osaat puhua. Kieli on siis tavallaan lihaksista tärkein. Terve kieli on vaaleanpunainen, ja pinnan makusilmut ovat näkyvissä. Mutta toisinaan kieleen ilmestyy peittävä kerros, jota sanotaan katteeksi.

Mistä kate tulee?

Valkoinen kate saattaa olla sairauden oire. Toisinaan se on vain ohimenevä vaiva, joka ei ole vakava. Silloin sen aiheuttaa puutteellinen suun puhdistus. Ikävän ulkonäön lisäksi se tekee hengityksestä pahanhajuisen ja muuttaa makuaistia.

Katteen muodostumista villitsevät yleisimmin tietyt ruoat, bakteerit, kuivuminen, alkoholin tai tupakan runsas kulutus, kuume ja jotkin lääkkeet.

Kuinka katteesta pääsee eroon?

Tehokkaimmin katteen muodostumista ehkäisee tasapainoinen ruokavalio, joka puhdistaa kehoa ja vahvistaa immuunijärjestelmää. Tärkeää on myös hyvä suuhygienia:

  • Harjaa hampaat tarkasti. Hammasharja edistää suuhygieniaa.
  • Käytä kielenpuhdistajaa. Kielenpuhdistajalla poistat katteen kielen pinnalta.
  • Juo paljon vettä. Riittävä nesteytys pitää kielen puhtaana ja huuhtoo ylimääräiset ruoanmuruset pois.
  • Syö rouskuvia kasviksia. Ne puhdistavat kieltä luonnollisesti. Hyviä ovat esimerkiksi omena ja guava.
  • Syö raakoja kasviksia. Porkkannaa, tomaattia, salaattia, paprikaa ja niin edelleen! Raakoina syötäväksi sopivat kasvikset puhdistavat ja ravitsevat elimistöä.

Mikäli valkoinen kate ei häviä kahdessa viikossa tai sinulla on lisäksi muita oireita, ota yhteys lääkäriin. Silloin on syytä sulkea pois vakavammat katteen aiheuttajat terveystarkastuksessa.