Kielen ansiosta tunnistat makuja, pystyt nielemään ja osaat puhua. Kieli on siis tavallaan lihaksista tärkein. Terve kieli on vaaleanpunainen, ja pinnan makusilmut ovat näkyvissä. Mutta toisinaan kieleen ilmestyy peittävä kerros, jota sanotaan katteeksi.

 

Mistä kate tulee?

 

Valkoinen kate saattaa olla sairauden oire. Toisinaan se on vain ohimenevä vaiva, joka ei ole vakava. Valkoinen kate voi olla sammasta. Mikäli suun ja kielen normaali puhdistus ei auta ongelmaan on suotavaa ottaa yhteys lääkäriin. Valkoinen kate kielen päällä voi myös johtua puutteellisesta suun puhdistuksesta, sillä bakteerit ja lika jää helposti kielen pinnalla olevien makusilmujen väliin. Ikävän ulkonäön lisäksi se tekee hengityksestä pahanhajuisen ja muuttaa makuaistia.

Katteen muodostumista villitsevät yleisimmin tietyt ruoat, bakteerit, kuivuminen, alkoholin tai tupakan runsas kulutus, kuume ja jotkin lääkkeet.

Kuinka katteesta pääsee eroon?

Tehokkaimmin katteen muodostumista ehkäisee tasapainoinen ruokavalio, joka puhdistaa kehoa ja vahvistaa immuunijärjestelmää. Tärkeää on myös hyvä suuhygienia:

  • Harjaa hampaat tarkasti. Hammasharja edistää suuhygieniaa.
  • Käytä kielenpuhdistajaa. Kielenpuhdistajalla poistat katteen kielen pinnalta.
  • Juo paljon vettä. Riittävä nesteytys pitää kielen puhtaana ja huuhtoo ylimääräiset ruoanmuruset pois.
  • Syö rouskuvia kasviksia. Ne puhdistavat kieltä luonnollisesti. Hyviä ovat esimerkiksi omena ja guava.
  • Syö raakoja kasviksia. Porkkannaa, tomaattia, salaattia, paprikaa ja niin edelleen! Raakoina syötäväksi sopivat kasvikset puhdistavat ja ravitsevat elimistöä.

Mikäli valkoinen kate ei häviä kahdessa viikossa tai sinulla on lisäksi muita oireita, ota yhteys lääkäriin. Silloin on syytä sulkea pois vakavammat katteen aiheuttajat terveystarkastuksessa.

Lisää luettavaa

Jordan Expert Clean Between

Hammastikkujen pehmeät harjakset ja kaareva muotoilu tekevät hammasvälien puhdistamisesta helppoa ja tehokasta.

Lue lisää

Välitä hammasväleistäsi - tule mukaan Jordanin 21 päivän haasteeseen!

Haasta itsesi kokeilemaan rutiinia, joka antaa syyn hymyillä! #Jordan21Challenge

Lue lisää
Clinic Gum Protector -hammasharjat

Ethän harjaa hampaitasi liian kovaa?

Useimmat meistä tekevät hyvää työtä harjatessaan hampaat kahdesti päivässä. Tiesitkö, että se kuinka kovaa painat harjaa hampaita vasten vaikuttaa myös hampaisiimme? Onneksi hellävaraisemman paineen käyttö…

Lue lisää